Renovering

Reparera din saxofon hos oss

Prisuppskattning

Kom förbi med ditt instrument för att få en gratis offert på en renovering av just din saxofon. Offerten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något. Det går även bra att skicka saxofonen för att få en prisuppskattning om du bor långt ifrån Örebro. 

För dig som inte kan komma förbi med instrumentet kan du ta en titt på exempelpriserna nedanför. Observera att dessa är exempelpriser och att det därför kan bli både billigare och dyrare beror på instrumentets skick. 

Vanliga frågor

Vad kostar en helrenovering?

Ett exakt pris på helrenovering är svårt att ange utan att först ha tagit en ordentlig titt på saxofonen. Priset avgörs bland annat av vilken storlek det är på saxofonen, märke, modell samt inte minst vilket skick den är i. En saxofon som inte har renoverats på 50 år tar vanligtvis mycket längre tid att renovera än en saxofon som helrenoverades för 20 år sedan. En saxofon som har tappats kan ha fått en sned kropp, bucklor och behov av lödning. Allt sådant leder till extra kostnader. Här kommer några exempelpriser (inkl. moms):

Helrenovering av sopransaxofon – från 9.900 kr
Helrenovering av altsaxofon – från 10.000 kr
Helrenovering av tenorsaxofon – från 11.000 kr
Helrenovering av barytonsaxofon – från 12.700 kr

Materialkostnad tillkommer.

Vad ingår i en helrenovering?

 • Isärtagning samt montering av all mekanik
 • Rengöring av kroppen samt all mekanik
 • Uträtning av kropp vid behov
 • Täthetskontroll av halsfog samt inpassning vid behov
 • Planing av alla tonhål (vintagesaxofoner med rullade tonhål genomgår en annan process)
 • Uträtning av klaffar
 • Borttagning av glapp i mekanik
 • Byte av alla putor, filt och kork
 • Justering av putor
 • Inoljning av mekanik
 • Provspelning som följs av ytterligare justeringar

Utöver det som ingår i en vanlig helrenovering kan även följande moment läggas till utifrån behov och önskemål:

 • Justering och byte av fjädrar
 • Riktning av bucklor
 • Lödning
 • Ombyggnation av mekanik

I alla helrenoveringar ingår också en gratis efterjustering av instrumentet inom ett halvår och självklart lämnar vi en garanti på ett väl utfört arbete!

Hur lång tid tar en reparation?

Vi har vanligtvis 2-3 månaders kötid innan vi kan påbörja renoveringen av ditt instrument. Småjobb som tar under en timme kan vi ofta klämma in med kortare varsel.

När du lämnar in din saxofon för helrenovering vill vi helst ha din saxofon i 2-3 veckor för att hinna göra både finjusteringar och efterjusteringar. Om du har bråttom med att få tillbaka saxofonen så kan vi komma överens om en lösning som funkar bra för dig.
Att helrenovera en saxofon tar lång tid och det gäller att inte skynda igenom. När vi reparerar din saxofon kan du räkna med hög kvalité & ett väl utfört arbete! 

Vad kostar det med diverse små reparationer?

Här kommer några exempel på vanliga reparationer och vad de brukar kosta (inkl. moms). 
Byte av nackkork – 275 kr exl. materialkostnad
Riktning av buckla – från 250 kr
Mjuklödning – 300 kr
Byte av enstaka putor – 250 kr/st exl. materialkostnad

Vad kostar & ingår i en justering av saxofon?

En justering kan göras på saxofoner som är i gott skick och som har fina putor, kork och filt. När en justering görs plockas saxofonen inte isär. I dessa fall räcker det ofta med att rikta putorna och justera så allt täpper och tajmar bra. Kanske behöver någon enstaka korkbit eller puta bytas, i så fall tillkommer det momentet.
Priset på en justering börjar på några hundralappar och kan stiga till några tusenlappar om exempelvis en del putor, kork och filt är i mindre bra skick. På nya saxofoner räcker det ofta, men inte alltid, med 250-1000kr.

Vad kostar & ingår i en servning av saxofon?

En servning är något som bör göras regelbundet på en saxofon. Om du är proffsmusiker bör saxofonen servas åtminstone en gång per år. En hobbymusiker kan serva saxofonen vartannat år eller kanske var tredje. Om man spelar sällan och tar väl hand om instrumentet går det ibland att vänta ytterligare något år mellan servningarna.
I en servning plockas saxofonen helt isär, kropp och mekanik putsas upp lite och all gammal olja byts ut mot ny olja. Sedan monteras saxofonen ihop igen samtidigt som putor, kork och filt justeras eller byts ut när behovet finns. Att regelbundet serva din saxofon är en smart investering som gör att den ständigt hålls i toppskick!

Vad kostar & ingår i en mekanisk helrenovering?

En mekanisk helrenovering är det vi kallar vår allra mest tidskrävande renovering. Mekanisk helrenovering är ett utmärkt val för dig som har ett fint instrument och vill ha det i absolut toppskick.
I en mekanisk helrenovering ingår allt som ingår i en vanlig helrenovering och utöver det lägger vi ner många timmar extra på just mekaniken. Vi ser till så att mekaniken är bättre än ny.

Kan jag skicka min saxofon till er?

Ja, det går bra att skicka saxofoner via valfritt fraktbolag om du inte har möjlighet att komma förbi och lämna in instrumentet själv.
Kontakta oss i förväg så får du noggranna packinstruktioner. Om du följer packinstruktionerna så behöver du inte oroa dig för några skador. Vi både skickar och tar emot instrument från hela världen!